reklama

Maurícius - perla Indického oceánu - čo ponúka východ a juh ostrova

Dovolenka na Mauríciu - to je nádherná príroda a veľa zážitov, ktoré rozširujú obzory, tak sa poďme pozrieť, čo sme stihli navštíviť za našich 9 dní.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Bývali sme v menšom príjemnom hoteli neďaleko Mahebourgu, čo je na juhovýchode ostrova, od letiska cca 20 minút. Prileteli sme ráno okolo 6 hod. a do izby sme sa dostali až okolo 11 hod., čo bolo dosť nepohodlné hlavne po dlhom lete. Nasledujúce dni sme si trochu uštipačne kládli otázku „Ako poznáš prišelca ?“ Odpoveď - tak, že sa zrána bezcieľne v dlhých nohaviciach potuluje po pláži a areáli hotela a je vidno, že azúrovo modré more a biely piesok ho v danej situácii nechávajú bez väčších emócií, lebo presne tak sme sa cítili aj my po prílete. Tento pocit však čoskoro pominul, stačilo trochu oddychu a už sme boli pripravení spoznávať túto perlu v Indickom oceáne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
ráno po prílete
ráno po prílete 

Začíname na východe. Naším cieľom bol ostrovček Ile aux Cerfs vzdialený cca 50 km od nášho hotela Cesta viedla popri pobreží a tu sme už začínali vnímať nádherné scenérie ostrova

cesta po východnom pobrží
cesta po východnom pobrží 

Na ostrov sa dá dostať z rôznych miest. Popri ceste lákajú tabuľky s názvom ostrova a keďže sme nemali nejaké bližšie info odkiaľ sa tam má ísť, tak sme si vybrali jednu z týchto ceduliek, zišli sme z hlavnej cesty k moru, tam už bol miestny podnikateľ s malým člnom, ktorý ponúkal aj bonus plavbu po rieke Grand River k nejakým vodopádom, tak sme teda bez väčšieho váhania nasadli a zverili sme sa mu s dôverou do rúk. 

tak sme sa s dôverou zverili tomuto človeku
tak sme sa s dôverou zverili tomuto človeku 

Rieka Grand river preteká úzkym kaňonom a v jednom mieste vytvára pekný vodopád. Pri prudkom daždi voda veľmi rýchlo naplní úzky priestor a stúpne aj o 3m a miesto sa stáva veľmi nebezpečným

SkryťVypnúť reklamu
reklama
vodopády na Grand river
vodopády na Grand river 
Obrázok blogu

Po tejto zastávke sme sa už plavili priamo na ostrov. Míňali sme mangrovníkové lesy a sledovali pobrežie s bielymi plážami a horami v pozadí.

v plytkej priezračnej vode sa mangrovníkom darí
v plytkej priezračnej vode sa mangrovníkom darí 
cestou na ostrov Ile aux Cerfs
cestou na ostrov Ile aux Cerfs 

Po cca 40 minútach plavby sme sa dostali k nášmu cieľu. Čln nás doviezol až na ostrov, dohodli sme si čas, ktorý tam strávime a tam kde nás vyložil nás aj čakal, takže všetko fungovalo bezchybne.

Ostrov Ile aux cerfx – nádherná lagúna s bielym pieskom a modrým morom, príjemným hájom, kde sa dá ukryť pred páliacim slnkom – dokonalé miesto na relax, tak sme teda relaxovali

lagúna na ostrove
lagúna na ostrove 
Obrázok blogu
toto sú stoly v reštaurácii - dokonnalá romantika, škoda, že sme ju nevyužili
toto sú stoly v reštaurácii - dokonnalá romantika, škoda, že sme ju nevyužili 

Na spiatočnej ceste sme sa cestou na pláž Belle Mare zastavili pri jednom zakonzervovanom starom cukrovare. Po celom ostrove je ich dosť a je o nich dobre postarané. Tieto pamiatky čias minulých sú veľmi dobre udržiavané. Dá sa povedať, že všetky pamiatky, resp. turisticky navštevované lokality, kde sme sa pohybovali boli vzorne upravené, čo ešte umocnilo príjemný pocit z návštevy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
pamätníky minulosti
pamätníky minulosti 
Belle mare páž
Belle mare páž 
zbiera zelené riasy
zbiera zelené riasy 

Nasledujúci deň sme sa vybrali smerom na juh. Mierili sme do botanicko- zoologickej záhrady La vanille nature park, kde najväčšou atrakciou sú obrovské korytnačky a kŕmenie krokodílov. Korytnačky sú vo voľnom výbehu, takže ich môžete z nakŕmiť aj fotiť z bezprostrednej blízkosti. Veľmi zaujímavé polo pozorovať jeden párik pri párení, možno viac ako pozorovať bolo počúvať. Aj prechádzka dažďovým pralesom stála za to

obrovské korytnačky v La vanille parku
obrovské korytnačky v La vanille parku 
Obrázok blogu
Obrázok blogu
prechádzka tropickým pralesom
prechádzka tropickým pralesom 

Dalším cieľom je čajová plantáž Bon Cheri aj s návštevou továrne na spracovanie čaju. Pozreli sme si čajové plantáže a videli sme aj proces výroby čaju od čistenia, sušenia až po pridávanie príchutí a balenie do sáčkov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Bon cheri - továreň na výrobu čaju
Bon cheri - továreň na výrobu čaju 
dozvedeli sme sa ako sa spracuje čaj
dozvedeli sme sa ako sa spracuje čaj  

V múzeu sme si všimli príbeh jednej lode zvanej Cutty sark. Bol to tzv. skipper, ktorý bol na danú dobu veľmi rýchly a tak vozil aj čaj na anglický trh. Kto prvý príde ten prvý melie, aj preto bolo veľmi dôležité ako rýchlo sa tovar z kolónií dostal do Európy. Ak niekedy navštívite Greenwich, ktorým prechádza 0-tý poludník, tak si môžete pozrieť Cutty sark naživo Pri návšteve Londýna sa mi táto loď veľmi páčila, tak ma zaujalo, že sa s ňou opäť stretávam na opačnom konci sveta.

skipper Cuty sark
skipper Cuty sark 
čajová plantáž
čajová plantáž 
kvet čajovníka
kvet čajovníka 

Areál čajovníkovej plantáže a múzea poskytoval priestor na prechádzky a dokonca si môj muž mohol aj zarybárčiť. Na záver sme si v príjemnej kaviarni s úžasným pohľadom na kríčky čajovníka mohli vychutnať výsledný produkt s rôznymi príchuťami – napr. aj vanilkovou. Zaujala nás palmová aleja, kde kmene paliem vyzerali ako betónové stĺpy.

betónové palmy
betónové palmy 
a dokonca aj chytil rybu
a dokonca aj chytil rybu 
už ochutnávame
už ochutnávame 
ideálny darček z Maurícia
ideálny darček z Maurícia 

Po návšteve čajovej plantáže sme si šli pozrieť, ako sa pestuje vanilka, kde sme sa rovnako oboznámili s procesom ako sa Vanilkové struky postupne menia na voňavú pochúťku, ktorá nemôže chýbať v žiadnej kuchyni. Pestovanie vanilky je náročné, hlavne z dôvodu veľmi náročného procesu opeľovania kvetov. Práve v tejto oblasti žijú včely, ktoré to dokážu a preto sa právu tu darí dopestovať vanilkové struky. Proces od opelenia až po získanie výsledného produktu je zdĺhavý a nečudo, že vanilka bola pre Európanov niečo veľmi exotické

takto sa pestuje vanilka
takto sa pestuje vanilka 

Tiež sme tu mali možnosť pozrieť si proces výroby rumu, ktorý sa destiluje z melasy vznikajúcej pri spracovaní cukrovej trstiny a samozrejme aj ochutnať rôzne druhy.

rumové sudy
rumové sudy 
ochutnávame
ochutnávame 
Obrázok blogu

Nasýtení týmito lákavými vôňami a chuťami sme deň ukončili osviežením pri nádherných čadičových vodopádoch Rochester falls. Našli sa tam aj nadšenci, ktorí zvrchu skákali do vody, ale ako som už niekde spomínala, my nepatríme medzi lovcov silne adrenalínových zážitkov, tak sme to samozrejme neskúšali.

Rochester falls
Rochester falls 

Deň plný zážitkov je za nami, tak už len nejaký chutný drink a dobrú noc. Ešte nás čaká západ a sever ostrova, ale o tom nabudúce

na dobrú noc
na dobrú noc 
Obrázok blogu
Iveta Bakitová

Iveta Bakitová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  60
  •  | 
  • Páči sa:  323x

Mám stále chuť a energiu spoznávať nové krásne miesta. Na Slovensku, ale aj vo svete. Rada sa podelím o zážitky z ciest a možno sa niekomu zídu aj informácie, ktoré v príspevkoch budem uvádzať. S manželom sme precestovali veľa krajín a videli veľa krásnych zákutí našej planéty. A stále máme veľa snov, ktoré nás ešte len čakajú. Naše heslo je Svet je tak krásny, že je škoda vracať sa 2x na to isté miesto. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu